BAŞKANIMIZ DURSUN ALİ SAKARYA, PARA DERGİSİ’NİN KONUĞU OLDU.
Başkanımız Sakarya, Para Dergisi’nin sorularını yanıtlayarak Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgemizin projeleri ve gelecek hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.
- Organize sanayi bölgenizin, 2024 yılı öncelikli gündemi, projeleri ve yatırımlarından bahseder misiniz?
Bir süredir Organize Sanayi Bölgemizde altyapı-üstyapı, dijital ve kurumsal alanlarda çeşitli dönüşümler gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin sanayi alanında daha da büyümesi ve gelişmesi için pek çok adım atıyor, bu adımlarla eş zamanlı ülkemizin “yeşil dönüşüm” hedeflerinin gerçekleşmesi için de büyük gayret gösteriyoruz.
Bu doğrultuda önceliğimizi Güneş Enerjisi Santralimize verdik. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve Dünya Bankası tarafından finanse edilen OSB Kredilendirme Projesi kapsamında destek aldığımız “Trabzon Arsin OSB Güneş Enerjisi Santrali (GES) Kurulması” projesinde imzaları attık, ihale aşamasına geldik. Bu hedefimiz gerçekleştiğinde yıllık yaklaşık 272.250 kWh enerji çevreyi kirletmeden üreteceğiz. Bunun yanı ısıra yaklaşık 7.445,38 kg karbon (CO2) salınımını da önlemiş olacağız.
Bu projeyle birlikte Organize Sanayi Bölgemizdeki enerji nakil hatlarının yeraltına alınması hedefimizi de hayata geçirdik. Bu proje sayesinde yeşil dönüşüm ve enerji verimliliğiyle birlikte üyelerimizin uluslararası rekabetçiliğinin artmasını da hedefliyoruz.
Bunun yanı sıra; yine T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Kredi Destek Programı ile Desteklenen Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı Projemiz de hızla ilerliyor. Projenin ilk aşaması olarak, bölgemizdeki firmalara yönelik anket çalışmaları başlatıldı. Bu anketler ile toplanan veriler fizibilite raporunun hazırlanmasında kullanılacak ve rapor tamamlandıktan sonra ise projede ihale aşamasına geçilecek. Bu hedefimiz gerçekleştiğinde ise atıksu arıtma tesisimizin kapasitesi günlük 900 m³'ten 1500 m³'e çıkacak ve tesisimiz daha modern bir hale gelecek.
Atıksu projemizle birlikte Organize Sanayi Bölgemizin temiz su ihtiyacı için de bir başka projeyi hayata geçirdik. Yaklaşık 1000 dönümlük bir alanı kapsayan Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla, mevcuttaki 2 sondaj kuyusuna ek olarak yeni bir su sondaj kuyusu daha açtık. Saniyede 30 litre kapasiteli yeni su kuyusu ile Bölgemizin su ihtiyacını kesintisiz ve kaliteli bir şekilde karşılayacağız.
-Organize Sanayi Bölgesi olarak, bölgenizdeki şirketlere/girişimcilere yönelik verdiğiniz destek, hizmet ve teşviklerden bahseder misiniz?
Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi olarak üyelerimizin daha kaliteli, daha konforlu ve daha pratik üretim yapabilmesi adına mevcut altyapı-üstyapı yatırımlarımızın yanı sıra dijital ve kurumsal adımlar da atıyoruz.
Bu kapsamda tosbol.org.tr adresimizde yer alan web sitemizi yeniledik, güncelledik ve günümüz teknolojik koşullarına entegre ettik. Bunun yanı sıra kurumsal kimliğimiz ve sosyal medya alanında da pek çok yeniliğe imza attık.
Ayrıca; Bölge Müdürlüğümüzdeki yazışmaların, paraf ve onay sürelerini kısaltmak, kırtasiye giderlerinden, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlamak, kâğıt tüketimini azaltarak çevrenin korunmasına destek vermek, iş süreçlerinde verimliliği sağlamak ve belgelere mekândan bağımsız erişim imkânı elde etmek amacıyla Elektronik Belge Yönetim (EBYS) Sistemine geçiş yaptık. Tüm bunlarla birlikte Bölgemizde yer alan firmalarımız için çeşitli eğitim ve projeler gerçekleştiriyoruz.
-Bölgenizden ihracat düzeyi nedir? Yıllar itibarıyla nasıl bir dönüşüm gösterdi? Potansiyel ve hedef nedir?
Arsin Organize Sanayi Bölgesi olarak ihracat ürünlerimizin temelini, Karadeniz’in en önemli ürünlerinden biri olan fındık oluşturuyor. Dünyanın hemen hemen her yerine ihraç ettiğimiz fındık, geçtiğimiz yıl 550 Milyon Dolar seviyelerinde bir rakama ulaştı. Kademeli olarak artış gösteren fındığımız, doğal koşullara bağlı olarak şekillense de hali hazırda öncelikli ihracat ürünümüz olma özelliğini taşıyor.
Bunun yanı sıra yine balık ve silah sanayi ürünleri de Organize Sanayi Bölgemizden dünyanın çeşitli yerlerine ihraç ediliyor. Balıkçılıkta kademeli olarak artış devam ediyor. Uzun vadeli hedeflerimizden biri de fındık gibi balığımızın da aynı seviyede ihracat oranlarına ulaşması. Bunu da başaracağımıza inanıyorum.
-Üyeleriniz, “Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüme” ne kadar hazır? Bu yönde atılan/atılacak adımları hızlandırmak için neler yapılmalı? Destek mekanizmaları nasıl şekillendirilmeli? Bölgenizdeki yatırımcıları ikiz /üçüz dönüşüme hazırlama noktasında OSB olarak neler yapıyorsunuz/yapacaksınız?
Üyelerimiz “Yeşil dönüşüm ve Dijital Dönüşüm” konularında oldukça hazırlıklılar. Hatta birçoğu dönüşüm konusunda oldukça ilerleme kaydettiler. Elbette bunda bizlerin Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı olarak attığımız adımların da büyük önemi var.
Güneş Enerji Santrali projemiz, enerji nakit hattı projemiz ve enerji verimliliği üzerine geliştirdiğimiz projeler oldukça etkili oluyor. Bunun yanı sıra EBYS’ye geçişimiz de “Yeşil ve Dijital Dönüşüm” konularında sanayicilerimizi oldukça rahatlattı. Tüm kağıt evrak süreçlerinin dijitalleşmesi hem daha hızlı hem de daha çevreci bir süreç oluşturdu.
Ayrıca; tüm sanayicilerimiz için “Yeşil ve Dijital Dönüşüm” konularında bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri düzenliyoruz. Önümüzdeki süreçte talep eden firmalarımız için “Yeşil Yaka Personel” başlığı altında bir eğitim projesi daha planlıyoruz.
Firmalarımız da kendi iç dinamikleri ölçüsünde karbon düzenlemesiyle ilgili olarak yasal yükümlülüklerini yerine getiriyorlar.
-Bölgenizde yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm fikri olan girişimcilere/şirketlere yaklaşımınız nedir? Bölgenizdeki şirketlerin ne kadarı sürdürülebilirlik, dijital ve yeşil dönüşüm alanında çalışmalar yürütüyor?
Arsin Organize Sanayi Bölgemizdeki tüm firmalarımızı “Yeşil ve Dijital” dönüşüm konusunda elimizden geldiği kadar teşvik ediyor ve onların taleplerini karşılama konusunda her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Bu noktada firmalarımız bazıları Güneş Enerjisi Santralleri kurarak “Yeşil Dönüşüm”e katkı sağlıyorlar
-OSB olarak üyelerinizin yeşil dönüşüm projelerinin geliştirilmesi noktasında, finansmana/fonlara ulaşım ve diğer uyum faaliyetlerinin desteklenmesi noktasında nasıl bir rol üstleneceksiniz?
Bizler ülkemizin “Yeşil Dönüşüm” hedeflerine ulaşabilmesi adına yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Bölgemizde gerek firma gerekse personel bazında herkesin bu dönüşümün bir paydaşı olması için yoğun gayret gösteriyoruz. Bu noktada firmalarımızdan bizlere gelen her talebin karşılanması ayrıca yasal yükümlülüklerin gerçekleştirilebilmesi için her türlü bilgilendirmeyi kendilerine yapıyoruz.
Başkanımızın Mesajı;
Kıymetli Para Dergisi okuyucuları,
Sizlerle bu satırlar aracılığıyla buluşmaktan dolayı oldukça memnunum. Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi olarak hem geçmişten gelen projelerimiz hem de yeni geliştirdiğimiz projelerimizle tüm sanayicilerimizin daha hızlı, daha ekonomik ve daha çevreci bir üretim süreci yaşamasına gayret ediyoruz.
Bu kapsamda “Yeşil ve Dijital Dönüşüm” başlığı altında pek çok adım attık, atmaya da devam edeceğiz. Umuyorum ki; hep birlikte şehrimizin ve ülkemizin sanayi alanında daha da ilerlemesine katkı sağlarız.
Trabzon şehrinin topyekün bir gelişim yaşadığı bu dönemde bizler de Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi olarak bu gelişime katkı vermekten, bu gelişimin önemli bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz.
Şehrimizin daha da kalkınması ve sanayi alanında daha da büyümesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
Saygı ve sevgilerimle.
Dursun Ali SAKARYA
BAŞKAN